TERÀPIA INDIVIDUAL
És un procés de diàleg entre el client i el terapeuta que permet explorar de quina manera s’interpreta i es reacciona davant de situacions o relacions que generen estrès. És un mitjà per observar com les emocions, els sentiments, els pensaments, les creences i les accions limiten o ajuden en el benestar d’un mateix. L’objectiu és recuperar l’autonomia i la responsabilitat pròpies a través de l’auto-ajuda.
La funció del terapeuta no és resoldre els problemes del client sinó acompanyar-lo en el seu procés " d'adonar-se'n ", i oferir-li eines per gestionar les seves necessitats per aconseguir una millor qualitat de vida.
TERÀPIA DE PARELLA
Des d’ Aidam oferim un espai per l’atenció a les parelles. La parella l’ entenem com un vincle entre dos persones que decideixen tenir un projecte de vida comú. Aquest projecte pasa per alts i baixos al llarg del temps, inclús arribant a moments en què ens qüestionem la seva continuïtat. En la majoria de casos, quan una parella pren la decisió d'anar a teràpia és perquè veu perillar seriosament el futur de la relació.
La teràpia intenta dotar els integrants de la parella d'eines perquè puguin generar canvis en la relació. Eines per a la gestió dels conflictes, la comunicació, l'actualització dels rols o la gestió de les emocions. Tot això orientat a que puguin encarar el futur i afrontar els canvis que es donen amb el pas del temps d'una manera més harmoniosa i amorosa.
El treball és totalment adaptat a les necessitats de la parella, ja que no és el mateix la problemàtica que podem trobar en una parella que s'acaba de formar i que està començant a establir les bases de com serà la seva relació, que la que trobarem en uns nuvis, en una parella que ha tingut fills, en una que no els pot tenir, en una altra que els fills marxen de casa o en una que els seus membres arriben a la jubilació o la que arriba a la vellesa.
La nostra manera de treball amb la parella combina l'enfocament sistèmic, on es considera a la parella com un sistema viu que avança, evoluciona i es relaciona amb el seu entorn, amb la visió gestàltica, on intentem que cada un dels components prengui consciència de les seves necessitats i de com es relaciona amb l'altre, què aporta i què rep de la relació.
Les sessions es plantegen alternant les sessions de teràpia en la qual van dos components de la parella amb les sessions individuals. En les primeres es prioritza més l'aspecte relacional mentre que a les segones es treballa sobretot la motivació, les necessitats, o expectatives de cada membre.
Articles relacionats al nostre blog:
TERÀPIA FAMILIAR
Mares i pares m'expliquen com actuen els seus fills "La meva filla sempre es comporta malament", "per gelosia es renyen i peguen", "es nega a menjar vomita i escup", "és molt desobedient i sempre acabo chillándole", "pega i tira les coses quan no se surt amb la seva "," dorm fatal i estic desesperada "," es passa el dia enganxada a mi "," mossega a tots els seus companys "," es fa caca a sobre ", etc.
Davant d'aquestes conductes preocupants per als pares, solen posar-se en contacte amb mi amb l'objectiu que amb la teràpia o orientació seus fills es tornin més obedients, col·laboradors, aprenguin a menjar, atenguin normes, no peguin o mosseguin als seus germans, etc. I així els pares puguin respirar amb més tranquil·litat i amb això potser trobar la pau que no tenen (ni els pares ni els fills).
Però aquesta conducta "difícil" o "rebel" del nen jo no la veig com un trastorn o com una cosa a tractar únicament en el nen o nena, sinó que l'interpreto com una manera de respondre a un estil educatiu, a una actitud i una manera de fer determinada per part dels pares.
Per aquest motiu en Aidam Teràpia ens centrem en orientar, assessorar, guiar els pares principals perquè puguin ajudar els seus fills a créixer sentint-se estimats, protegits, encoratjats i validats. Que en definitiva, és el desig de tots els pares del món, ¿no?
Els pares van descobrint com es relacionen amb els seus fills, com els demanen les coses (o no les demanen), com posen les normes (o no), què senten davant determinades conductes, com reaccionen davant les seves males conductes, com valoren (o no) altres aspectes, com exerceixen la seva autoritat (o no), etc...
Tot aquest treball els ofereix una valuosa informació que es va transformant en una actitud educativa diferent els resultats es recullen de forma eficaç (i de vegades molt ràpida) en la conducta dels fills o alumnes.
La mare d'un nen de 3 anys em va dir "- de cop ha deixat de cridar l'atenció davant les visites. Ja no pica de peus, ni arma cap escàndol quan jo estic parlant amb la meva veïna. - ¿Què ha canviat? - La meva forma d'actuar davant les seves escenes, ja no m'enfado, no li va amenaçar, ni el renyo. Simplement actuo com he anat aprenent i sembla que al meu fill li està asseient molt bé. Ara tot just ens enfadem.
Encara que tots somiem amb solucions ràpides i definitives en l'educació dels nens la cosa no funciona ben bé així. Les solucions màgiques no existeixen. Però de pares i psicoterapeutes amb ganes d'implicar-se, de conèixer altres maneres de fer i actuar i que donin petits canvis d'actitud es veuen fills més segurs, col·laboradors, autònoms i feliços. I aquest és un camí que a la llarga (ia la curta) compensa de veritat.
TERÀPIA DE GRUP
El món que ens envolta està fet de relacions, de manera que la teràpia de grup ens permet vivenciar les capacitats i les dificultats de relació amb els altres i adonar-nos de quins vincles establim amb les persones.
El grup ofereix la possibilitat de descobrir com pensen i senten les altres persones, però també un mateix, i fomenta un despertar de la consciència més ampli.
Els membres del grup intenten expressar de la manera més lliure i honesta que puguin seves dificultats, sentiments, idees i reaccions. Com més compromís s'estableix amb el grup, més resultats s'obtenen.
La teràpia de grup pot ajudar a:
- Augmentar l'autoconeixement i l'autoestima
- Desenvolupar la consciència i l'educació emocional
- Descobrir patrons positius i efectius per a relacionar-se amb altres persones
- Rebre suport en compartir problemes comuns
- Aprendre a aplicar els nous aprenentatges fora del grup
En les primeres dinàmiques grupals és normal que un es senti incòmode, perquè la confiança i l'interès sorgeixen a poc a poc. L'objectiu d'aquest tipus de teràpia és sentir-se a gust amb el grup i que aquest representi un lloc privat i confidencial en el qual puguem compartir i aprendre amb els altres.